De Bloeiberg Boeken Top 5 ter inspiratie voor jou

De Bloeiberg Boeken top 5

Welkom bij mijn blog met mijn top 5 favoriete en inspirerende boeken! In de komende 5 weken ga ik iedere week een titel met jullie delen. En het geheel vormt uiteindelijk een lijst met boekentips die ook als pdf gepubliceerd zal worden. Deze week boekentip nummer 1!

How2Talk2Kids van Adele Faber & Elaine Mazlish is een heerlijk, praktisch en bovendien heel leesbaar boek met mooie praktijkvoorbeelden over respectvolle gespreksvoering met kinderen. En hoe je ze door opties te bieden, kunt helpen in het leren keuzes maken, in grenzen stellen, en in het ontwikkelen van hun oplossend vermogen. En hoe je daardoor op een voor alle betrokkenen plezierige manier met elkaar kunt omgaan. Met voor de meest ouders heel herkenbare voorbeelden over uiteenlopende situaties thuis en op school.

Echt een boek waar ik regelmatig op teruggrijp, ook omdat het mij als moeder lang niet altijd lukt om mijn kinderen keuzes voor te leggen. Of om rustig met ze te praten wanneer ik geïrriteerd of boos ben. Vooral wanneer ik moe ben of een lange dag heb gewerkt, komt dat wel eens voor.

Het is een prettig boek, met de nodige visuals erin wat het heel leesbaar maakt. De indeling van het boek maakt ook dat je het zowel in zijn geheel kunt lezen, of gewoon een klein stukje. Ideaal wanneer je weinig tijd hebt, of juist wat meer tijdens de vakantie. Een aanrader dus!

Wil je het boek bestellen? Dat kan hier. Ik wens je veel leesplezier en zie je graag volgende week weer!

UPDATE 23 juni 2017

Dit is mijn tweede tip (eigenlijk zijn het er twee). De twee boeken die je hiernaast ziet, De Wensster van Marneta Viegas en Nachtlichtjes van David Fontana zijn twee prachtige boeken met kortere en langere meditaties en verhalen om een moment rust in te bouwen. Zelf gebruik ik ze graag wanneer mijn kinderen gaan slapen. We nemen de dag door en ik lees ze regelmatig een verhaaltje uit een van deze twee boeken voor. Het moment om een van deze boeken erbij te pakken verschilt, zowel per kind als per situatie.

Beide vind ik ze ontzettend waardevol. Het geeft ruimte voor rust en verbinding met je kind en ik word er zelf ook altijd rustig van. De meditaties in De Wensster zijn korter en eindigen met een mantra. Die mantra zeg ik meestal als eerste op, en ik laat de mooie illustratie bij de meditatie zien. Pas daarna lees ik voor omdat iedere meditatie begint met de vraag om de ogen te sluiten. Het eerst zien van het plaatje helpt bij verdere visualisatie, zeker bij een visueel ingesteld kind zoals mijn dochter. Ook heb ik gemerkt dat het goed werkt om niet alleen langzaam en rustig voor te lezen, maar ook om de verhaaltjes twee keer achter elkaar te lezen. Dat geeft nog meer rust en daardoor vallen ze nog sneller in een hele diepe slaap.

De verhalen in Nachtlichtjes zijn langer en daar zitten nog veel meer verschillende thema’s in. Dit boek leent zich er ook goed voor om eerst zelf te lezen, om op die manier nog beter aan te kunnen sluiten op de gebeurtenissen van de dag. Ze zijn meer verhalend en beginnen allemaal op dezelfde manier. De avonturen die je jezelf en je kind kunt laten beleven hiermee zijn echt super. Dikke aanrader dus!

Ik weet in ieder geval een ding zeker, allebei pak ik ze in om mee te nemen naar Frankrijk!
En ben je nieuwsgierig en wil je ze bestellen? Klik dan hier voor De Wensster en hier voor Nachtlichtjes.

UPDATE 30 juni 2017

Vandaag alweer tip 3 en ook dat zijn er twee. Haha, ik kon het gewoon niet laten. Met deze twee carddecks werk ik heel graag. Niet alleen in mijn praktijk, maar ook gewoon thuis.
De Groeikaarten van Platform Mindset zijn gebaseerd op de Mindset theorie van Carol Dweck. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het fenomeen Fixed en Growth Mindset. Dat betekent zoveel als een Vaste of een op Groei gerichte mindset. En dat heeft dan weer te maken met denken vanuit groei en dat je je kennis, talent en vaardigheden kunt ontwikkelen door dingen vaak te doen en te blijven proberen. Of juist dat dat wat je kan een gegeven is en bijvoorbeeld iets als je intelligentie, al vast staat.

De Groeikaarten bevatten talloze vragen om je in die groeimindset te krijgen. Een van mijn favoriete vragen is ” wat was vandaag jouw beste fout?”. Een vraag die benadrukt dat fouten maken niet erg is, dat je daar alleen maar van kunt leren. En door op die manier naar dingen te leren kijken, levert zoveel mooie inzichten op. Wat mij betreft een dikke aanrader, vooral wanneer je vastzit in die Fixed Mindset.

Wil je de kaarten bestellen of meer informatie, klik dan hier.

De EigenWijsjes carddeck bevat coachkaartjes met korte zinnetjes die helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Een hele leuke set die je op verschillende manieren kunt inzetten. In mijn praktijk gebruik ik ze regelmatig door kinderen aan het begin van een coachgesprek een kaart te laten trekken met een boodschap van de dag of van de week. En wat ik zo bijzonder vind is dat de kaartjes vrijwel altijd resoneren. Ook voor de jongere kinderen die nog niet kunnen lezen zijn deze kaarten goed bruikbaar omdat er een tekening bij staat die de tekst ondersteunt. Er is bijvoorbeeld een kaartje waarop staat “ik zeg wat ik voel” met daarnaast een slang die in de knoop zit. Heel leuk en duidelijk en het geeft vrijwel altijd stof tot nadenken of verder praten.
Je kunt de kaarten ook thuis goed gebruiken, door bijvoorbeeld iedere week een kaart te trekken en deze ergens op te hangen (bijvoorbeeld op de koelkast). Door het laten trekken van een kaart geef je je kind de ruimte om in die week na te denken over de spreuk die erop staat en die boodschap voor de komende week mee te nemen. Uit ervaring weet ik hoe waardevol en verrassend de gesprekken kunnen zijn.

De EigenWijsjes zijn verkrijgbaar bij de betere boekhandels of je bestelt ze hier.

UPDATE 7 juli 2017

De tip van deze week is weer een echt boek. En wat voor een, echt een favoriet (anders stond hij natuurlijk niet in mijn Top 5). Het boek Relaxklets! van Florien van der Aar en Michal Janssen is een boek voor jong en oud en je kunt er al mee aan de slag met kinderen vanaf een jaar of 2. Het staat vol met vragen,  spelletjes, yogaoefeningen en meditaties om samen met je kind te doen. En weer op en andere manier samen in gesprek te zijn of iets te doen wat je wellicht allebei nog niet gedaan hebt. Zelfs wanneer je meditatie of yoga nooit gedaan hebt, is het leuk om te doen. Mijn ervaring is dat het weer een andere kijk geeft op jezelf en op je kind. Je maakt je hoofd leeg en ontspant. Heel relaxed dus, het boek doet z’n titel dus eer aan!

Je kunt Relaxklets!  vinden bij de betere boekhandels en of het boek hier bestellen.

In deze boekenserie zijn nog meer titels te krijgen, die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Op bol.com vind je er meerdere, klik hier.

UPDATE 14 juli 2017

Het boek Ik Zag Twee Beren Filosoferen van Sabine Wassenberg en Maaike Merckens Bekkers werd mij aangeraden door een vriendin uit Spanje. En toen ik via bol.com de beschrijving las, leek het me ontzettend leuk.
Het boek is geschikt om in het onderwijs te gebruiken, maar ook zeker voor thuis of in de coachpraktijk.

Gericht op kinderen tussen 8 en 18 jaar geeft het tools om het vrije denken en filosoferen aan te moedigen. En kinderen te leren dat het vormen van je eigen mening en gedachten over welk onderwerp dan ook zo belangrijk is. Door naar anderen te luisteren, informatie te verzamelen en vervolgens vast te stellen wat je daarvan vindt.

Hoe voer je nou eigenlijk een filosofisch gesprek, waarbij het doel dus niet is om een antwoord op de vraag te vinden, maar juist verschillende kanten van een vraag of onderwerp te verkennen. En hoe vorm je je eigen mening, waarbij je ook leert te luisteren naar anderen. Er staan 38 verschillende vragen en onderwerpen in waarover gefilosofeerd kan worden, van Wat Is Waarheid, tot Hebben We Een Vrije Wil en Wat Is De Dood?. Kortom, een super boeiend en inspirerend boek om met kinderen mee aan de slag te gaan. En er zelf ook nog van te leren.

Je bestelt het boek hier.

BONUSUPDATE 21 juli 2017

De BonusTip en het einde van deze nieuwsbrief serie met Boekentips van De Bloeiberg.

En een van mijn favorieten omdat het zo’n heerlijk interactief boek is. Ki voor Kinderen van Hans Peter Roel is zo’n boek dat je als ouders leest, om er vervolgens zelf en samen met je kind mee aan de slag te gaan. Leren krachtig in het leven te staan is zo waardevol voor alle kinderen en jongeren. En in dit mooie boek, staan mooie tips en oefeningen waardoor je dat kunt leren.

 

Geschikt voor zowel jonge kinderen, maar juist ook voor pubers. De oefeningen die erin staan zijn in twee varianten uitgewerkt, dus je kiest zelf uit wat bij jouw gezin past. Bij ons gaat hij mee op vakantie!

Ook meenemen of benieuwd naar de inhoud? Klik dan hier.

Dit was hem dan echt, de laatste aanvulling op De Bloeiberg Boeken Top 5. In de komende weken ben ik met vakantie, maar ik ga dit artikel ook als PDF download beschikbaar maken. Nog wel even uitzoeken hoe dat moet haha, maar dat komt goed.

De Bloeiberg is gesloten vanaf 21 juli tot en met 11 augustus. Daarna volgt weer een nieuwe nieuwsbrief serie.

Ik wens je een heerlijke zomer!

Warme groet,
Maartje

Geplaatst in blog en getagd met , , .

2 reacties

  1. Dit boek heeft mij een heleboel mooie inzichten gegeven voor de opvoeding van mijn puber en autist. Het blijft moeilijk maar dit helpt wel een handje in de juiste richting

    • Ben ik helemaal met je eens Claudia. Het blijft een uitdaging, maar dit boek geeft inderdaad een hoop handvatten. En ik merk zelfs dat het voor jongere kinderen ook heel goed toepasbaar is. Fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam tegen te houden. Lees hier hoe jouw gegevens verwerkt worden.