Vertrouwen houden in jezelf, ook als het lastig wordt

Vertrouwen houden in jezelf, ook als het lastig wordt

Vertrouwen houden in jezelf, ook als het lastig wordt. De afgelopen weken hebben voor mij in het teken gestaan van reflectie. Op mijn werk, op mijn aanbod, op mijn doelgroep en op de manier van coaching die ik bied. Doe ik nog steeds de dingen die ik wilde doen toen ik startte met De Bloeiberg? Deze reflectietijd heeft ertoe geleid dat ik keuzes heb gemaakt. Lastige keuzes, spannende keuzes, maar ook keuzes met mijn hart. En die keuzes maak ik vol vertrouwen.

Meer en meer merk ik dat ik me toeleg op het coachen van kinderen, die vraagstukken hebben rondom zelfbeeld en zelfvertrouwen. Mijn hart gaat uit naar die kinderen die door wat voor reden dan ook, het vertrouwen in zichzelf zijn verloren. Een negatief zelfbeeld hebben ontwikkeld.  Hen wil ik helpen weer positief in het leven te staan.

En niet alleen met deze kinderen wil ik aan de slag. Juist ook met de ouders. Omdat ik weet hoe lastig het kan zijn je kind te zien worstelen. Dat je wil helpen, maar het gevoel hebt dat je geen contact krijgt. Of dat je het idee hebt dat dat wat je zegt, geen enkel effect heeft. Hoe fijn is het dan om met iemand in gesprek te kunnen, zonder oordeel, zonder kant en klare oplossingen. Maar met een luisterend oor, kijkend naar dat wat voor jouw situatie het meest helpend is. Zodat jij je kind verder kunt begeleiden.

Met deze dingen in mijn achterhoofd, scherp ik mijn aanbod en dienstverlening aan.

Wat betekent dat dan voor ouders?

Voor ouders betekent dat de mogelijkheid om in een aantal gesprekken uit te wisselen waar je tegenaan loopt. Immers, “it takes a village to raise a child”. En daar help ik je graag bij.
Wat vraagstukken betreft; dat kunnen vragen over het contact met je kind, in het contact met je partner wat betreft de opvoeding, in het contact met school. Samen bespreken we wat je nodig hebt voor jezelf en voor je gezin, om samen (weer) verder te kunnen.

Wat betekent dat dan voor kinderen?

Voor kinderen betekent dat, dat ik zowel individueel als ook in een groep, me toeleg op mijn programma SpiegelJeZelfBeeld. Een programma waarin we werken aan een gezond zelfbeeld en een flinke boost geven aan het zelfvertrouwen. Door verschillende werkvormen in te zetten, gaan we aan de slag. Deze vorm van coaching kan zowel individueel als in groepsverband gevolgd worden.

Wil je meer informatie? Aarzel dan niet en neem contact met me op. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden.

Warme groet,
Maartje Bergers

Hoe een vergeten laptop mij groots inspireerde

Het is januari 2017. Ik heb afgesproken in Lelystad met Maaike Bruggeman, mijn business coach om te werken aan het concept van De Bloeiberg. We ontmoeten elkaar bij Bataviastad en lopen naar een heel fijn koffietentje. Daar spenderen we de ochtend met heerlijke latte’s en cappuccino’s en we brainstormen wat af. De vragen van Maaike prikkelen en dat levert mooie inzichten op. De ideeën die ik heb, leg ik haar voor en zij geeft mij haar feedback. Ook laat ze mij zien waar mijn blinde vlekken liggen. En dat voelt heel goed.

Het beeld dat ontstaat is er een van een driehoek. Met Talentontwikkeling, Zelfbeeld en Zelfvertrouwen als pijlers. En onder ieder van deze pijlers ga ik mijn coaching in verschillende pakketten plaatsen. Whoa wat heb ik zin om te gaan knallen met De Bloeiberg, zo enorm inspirerend!

Na een heerlijke lunch gaan we in de middag op een andere locatie verder werken. Al pratend lopen we naar de auto toe. Op de parkeerplaats slaat bij mij de paniek toe, laptop vergeten! Whaaaahhh! We besluiten dat Maaike alvast naar de andere locatie rijdt en ik sprint als een malle terug naar het koffietentje. En gelukkig, mijn laptop ligt er nog, precies op de plek waar ik hem in z’n knalroze hoes heb achtergelaten.

Terug bij mijn auto stap ik in en onderweg naar de tweede locatie gaan mijn gedachten naar alles wat we die ochtend hebben besproken. Over doelgroep, over mijn missie, over het verschil dat ik wil maken met De Bloeiberg. Hoe mijn eigen verhaal en levenservaring heeft gemaakt dat ik heb gekozen voor het ondernemerschap. Omdat ik als coach en talentontwikkelaar het verschil wil maken voor die kinderen en jongeren die zich onzichtbaar voelen, die (weer) willen leren op zichzelf te vertrouwen, die positief over zichzelf willen denken wanneer ze in de spiegel kijken. Om ze te laten inzien wat hun unieke talenten zijn en hoe ze die kunnen inzetten.

Maar ook dat het voor ouders heel lastig kan zijn om een coach voor hun kind of puber in te schakelen. En hoe je daarover met elkaar in gesprek komt. Om te delen waar je mee zit en vervolgens te bekijken of je elkaar kunt ontmoeten in het vinden of bieden van een oplossing.

En dan ineens gebeurt het. Op de radio komt een liedje van Alessia Cara, Scars To Your Beautiful. En ik voel aan alles dat dit lied een boodschap voor mij heeft. Dat het me roept om iets mee te doen. Helemaal plaatsen kan ik het nog niet. Op de tweede locatie bij Maaike aangekomen deel ik mijn gedachten en vertel ik over de muziek. Dat ik het gevoel heb dat het niet voor niets was dat ik mijn laptop vergat, omdat ik tijdens de autorit dat specifieke nummer van Alessia Cara moest horen. Ik parkeer het voor dat moment en we gaan verder aan de slag. Wat een waardevolle dag was het, en vol energie en mooie plannen rijd ik naar huis.

Onderweg in de auto hoor ik weer “mijn” liedje. En in de weken en maanden die volgen, is dit nummer iedere keer op de radio wanneer ik in mijn auto stap. Ook al zijn het maar ritjes van 5 minuten.

Wat specifiek raakt en resoneert is het volgende stuk uit de songtekst:

“There’s a hope that’s waiting for you in the dark
You should know you’re beautiful just the way you are
And you don’t have to change a thing, the world could change its heart
No scars to your beautiful, we’re stars and we’re beautiful

So to all the girls that’s hurting
Let me be your mirror, help you see a little bit clearer
The light that shines within”

Het raakt me en ik voel me geroepen in actie te komen. Niet alleen voor meiden, maar ook voor die jongens die zich onzeker voelen.
En dan, eind mei, begin juni, komt alles samen. En realiseer ik me dat ik heel graag een training en coachingsprogramma wil ontwikkelen voor kinderen en jongeren die hun zelfbeeld willen versterken. Ik ga schrijven, nadenken en veel lezen. En binnen twee dagen heb ik het programma uitgewerkt, SpiegelJeZelfbeeld is geboren.

In september starten we, in verschillende groepen, van 4 tot maximaal 6 deelnemers. Wil je meer weten? Stuur me dan gerust een e-mail.

Ik ontmoet je graag op De Bloeiberg.

Het ontstaan van SpiegelJezelfBeeld, mijn eigen verhaal over zelfbeeld

Als meisje ben ik op school gepest, op de lagere school, maar ook op de middelbare school. Ik was altijd de jongste van de klas, want ik ben jarig in september.
Ik voelde me niet gezien, anders en dat resulteerde in een gevoel dat ik het niet waard was. Vriendinnetjes had ik zeker wel, maar toen mijn beste vriendin verhuisde in de zomer van 1986, was ik echt verdrietig. Gelukkig bleven we elkaar wel zien en spreken, maar er was toch een hoop veranderd.

Een jaar later verhuisden wij zelf. Van Amsterdam naar Overveen kwam ik als Amsterdamse meisje op een school terecht kwam, waar keurige meisjes en jongens uit Overveen, Bloemendaal en Haarlem naartoe gingen. De eerste dag daar op school, om kennis te maken met mijn nieuwe klas, zal ik nooit vergeten.

Een van de eerste opmerkingen was, oh kijk wat een mooie meid! Vervolgens werd mij gevraagd wat over mezelf te vertellen dus dat deed ik. En toen was het commentaar (in mijn ogen) niet van de lucht. Ik praatte anders, nou dat kon echt niet, het was te plat (waar ik me overigens helemaal niet van bewust was) en toen ging het ook ineens over wat ik aan had.
Tot overmaat van ramp, kreeg ik ook nog een bril in dat eerste schooljaar in Overveen. Kortom, ik voelde me onzichtbaar. Ik bouwde gelukkig wel vriendschappen op, maar slechts een handjevol meiden gingen naar dezelfde middelbare school als ik. En helaas wamen we niet in dezelfde klas terecht.

Op de middelbare school werd het niet heel veel beter, ik had wel vriendinnen, maar ik voelde me nog steeds niet op mijn plek, ik had heimwee naar Amsterdam. Ik kon goed leren en haalde prima cijfers en mijn plezier haalde ik uit lezen. Dat was mijn manier om nieuwe werelden te ontdekken en te zien dat het ook anders kon. Ook ballet was voor mij een belangrijke uitlaatklep en een manier om me te uiten. Heerlijk vond ik dat.

Het keerpunt kwam toen ik in 4 Havo tijdens Nederlands of Maatschappijleer (gegeven door meneer Smit) naast Daphne Schoneveld zat. In mijn ogen een van de mooiste en populairste meiden van de klas. En ik weet niet meer precies wat de context was, maar ze zei tegen mij dat ze vond dat ik prachtige ogen had. Voor mij, toen 15 of 16, was dat echt zo belangrijk! Ik voelde me gezien. Vanaf dat moment ging het ook beter en weet ik nog dat ik dacht, ik word dus wel gezien.

Achteraf gezien is dat het moment geweest waarop bij mij het zaadje geplant is om te werken aan mijn zelfbeeld en zelfvertrouwen. Om naar mezelf te kunnen kijken en blij te zijn met wat ik zie. Door de jaren heen (ik word 40 dit jaar) heb ik de nodige kennis en ervaring opgedaan rondom zelfbeeld en zelfvertrouwen. Ook talentontwikkeling en inzicht krijgen en geven in talenten van anderen heeft een grote rol gespeeld in mijn werkzame leven.

En die kennis en ervaring heb ik nu gestopt in een nieuw programma van De Bloeiberg, dat ik SpiegelJeZelfBeeld noem. Omdat ik weet hoe belangrijk het is dat wanneer je van jongs af aan al werkt aan je zelfbeeld en zelfvertrouwen, je steviger in het leven staat. Door kleinschalige groepscoaching te combineren met individuele coaching gedurende drie maanden, voor 4 tot maximaal 6 deelnemers per groep, gaan we aan de slag. Met mindset, spiegelen, schrijven en dankbaarheid. Door elkaar te steunen en te supporten, als buddy’s. Opgedeeld in leeftijdscategorieën 10 – 12 jaar, 12 – 14 jaar en 14 – 17 jaar.

We starten begin september 2017. Wil je meer informatie of wil je de introductieaanbieding ontvangen? Mail me dan gerust op maartje@debloeiberg.nl. Ik ontmoet je graag op De Bloeiberg. Want ik weet een ding heel zeker: Geloof in jezelf en je kunt bergen verzetten!

De Bloeiberg Boeken Top 5 ter inspiratie voor jou

De Bloeiberg Boeken top 5

Welkom bij mijn blog met mijn top 5 favoriete en inspirerende boeken! In de komende 5 weken ga ik iedere week een titel met jullie delen. En het geheel vormt uiteindelijk een lijst met boekentips die ook als pdf gepubliceerd zal worden. Deze week boekentip nummer 1!

How2Talk2Kids van Adele Faber & Elaine Mazlish is een heerlijk, praktisch en bovendien heel leesbaar boek met mooie praktijkvoorbeelden over respectvolle gespreksvoering met kinderen. En hoe je ze door opties te bieden, kunt helpen in het leren keuzes maken, in grenzen stellen, en in het ontwikkelen van hun oplossend vermogen. En hoe je daardoor op een voor alle betrokkenen plezierige manier met elkaar kunt omgaan. Met voor de meest ouders heel herkenbare voorbeelden over uiteenlopende situaties thuis en op school.

Echt een boek waar ik regelmatig op teruggrijp, ook omdat het mij als moeder lang niet altijd lukt om mijn kinderen keuzes voor te leggen. Of om rustig met ze te praten wanneer ik geïrriteerd of boos ben. Vooral wanneer ik moe ben of een lange dag heb gewerkt, komt dat wel eens voor.

Het is een prettig boek, met de nodige visuals erin wat het heel leesbaar maakt. De indeling van het boek maakt ook dat je het zowel in zijn geheel kunt lezen, of gewoon een klein stukje. Ideaal wanneer je weinig tijd hebt, of juist wat meer tijdens de vakantie. Een aanrader dus!

Wil je het boek bestellen? Dat kan hier. Ik wens je veel leesplezier en zie je graag volgende week weer!

UPDATE 23 juni 2017

Dit is mijn tweede tip (eigenlijk zijn het er twee). De twee boeken die je hiernaast ziet, De Wensster van Marneta Viegas en Nachtlichtjes van David Fontana zijn twee prachtige boeken met kortere en langere meditaties en verhalen om een moment rust in te bouwen. Zelf gebruik ik ze graag wanneer mijn kinderen gaan slapen. We nemen de dag door en ik lees ze regelmatig een verhaaltje uit een van deze twee boeken voor. Het moment om een van deze boeken erbij te pakken verschilt, zowel per kind als per situatie.

Beide vind ik ze ontzettend waardevol. Het geeft ruimte voor rust en verbinding met je kind en ik word er zelf ook altijd rustig van. De meditaties in De Wensster zijn korter en eindigen met een mantra. Die mantra zeg ik meestal als eerste op, en ik laat de mooie illustratie bij de meditatie zien. Pas daarna lees ik voor omdat iedere meditatie begint met de vraag om de ogen te sluiten. Het eerst zien van het plaatje helpt bij verdere visualisatie, zeker bij een visueel ingesteld kind zoals mijn dochter. Ook heb ik gemerkt dat het goed werkt om niet alleen langzaam en rustig voor te lezen, maar ook om de verhaaltjes twee keer achter elkaar te lezen. Dat geeft nog meer rust en daardoor vallen ze nog sneller in een hele diepe slaap.

De verhalen in Nachtlichtjes zijn langer en daar zitten nog veel meer verschillende thema’s in. Dit boek leent zich er ook goed voor om eerst zelf te lezen, om op die manier nog beter aan te kunnen sluiten op de gebeurtenissen van de dag. Ze zijn meer verhalend en beginnen allemaal op dezelfde manier. De avonturen die je jezelf en je kind kunt laten beleven hiermee zijn echt super. Dikke aanrader dus!

Ik weet in ieder geval een ding zeker, allebei pak ik ze in om mee te nemen naar Frankrijk!
En ben je nieuwsgierig en wil je ze bestellen? Klik dan hier voor De Wensster en hier voor Nachtlichtjes.

UPDATE 30 juni 2017

Vandaag alweer tip 3 en ook dat zijn er twee. Haha, ik kon het gewoon niet laten. Met deze twee carddecks werk ik heel graag. Niet alleen in mijn praktijk, maar ook gewoon thuis.
De Groeikaarten van Platform Mindset zijn gebaseerd op de Mindset theorie van Carol Dweck. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het fenomeen Fixed en Growth Mindset. Dat betekent zoveel als een Vaste of een op Groei gerichte mindset. En dat heeft dan weer te maken met denken vanuit groei en dat je je kennis, talent en vaardigheden kunt ontwikkelen door dingen vaak te doen en te blijven proberen. Of juist dat dat wat je kan een gegeven is en bijvoorbeeld iets als je intelligentie, al vast staat.

De Groeikaarten bevatten talloze vragen om je in die groeimindset te krijgen. Een van mijn favoriete vragen is ” wat was vandaag jouw beste fout?”. Een vraag die benadrukt dat fouten maken niet erg is, dat je daar alleen maar van kunt leren. En door op die manier naar dingen te leren kijken, levert zoveel mooie inzichten op. Wat mij betreft een dikke aanrader, vooral wanneer je vastzit in die Fixed Mindset.

Wil je de kaarten bestellen of meer informatie, klik dan hier.

De EigenWijsjes carddeck bevat coachkaartjes met korte zinnetjes die helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Een hele leuke set die je op verschillende manieren kunt inzetten. In mijn praktijk gebruik ik ze regelmatig door kinderen aan het begin van een coachgesprek een kaart te laten trekken met een boodschap van de dag of van de week. En wat ik zo bijzonder vind is dat de kaartjes vrijwel altijd resoneren. Ook voor de jongere kinderen die nog niet kunnen lezen zijn deze kaarten goed bruikbaar omdat er een tekening bij staat die de tekst ondersteunt. Er is bijvoorbeeld een kaartje waarop staat “ik zeg wat ik voel” met daarnaast een slang die in de knoop zit. Heel leuk en duidelijk en het geeft vrijwel altijd stof tot nadenken of verder praten.
Je kunt de kaarten ook thuis goed gebruiken, door bijvoorbeeld iedere week een kaart te trekken en deze ergens op te hangen (bijvoorbeeld op de koelkast). Door het laten trekken van een kaart geef je je kind de ruimte om in die week na te denken over de spreuk die erop staat en die boodschap voor de komende week mee te nemen. Uit ervaring weet ik hoe waardevol en verrassend de gesprekken kunnen zijn.

De EigenWijsjes zijn verkrijgbaar bij de betere boekhandels of je bestelt ze hier.

UPDATE 7 juli 2017

De tip van deze week is weer een echt boek. En wat voor een, echt een favoriet (anders stond hij natuurlijk niet in mijn Top 5). Het boek Relaxklets! van Florien van der Aar en Michal Janssen is een boek voor jong en oud en je kunt er al mee aan de slag met kinderen vanaf een jaar of 2. Het staat vol met vragen,  spelletjes, yogaoefeningen en meditaties om samen met je kind te doen. En weer op en andere manier samen in gesprek te zijn of iets te doen wat je wellicht allebei nog niet gedaan hebt. Zelfs wanneer je meditatie of yoga nooit gedaan hebt, is het leuk om te doen. Mijn ervaring is dat het weer een andere kijk geeft op jezelf en op je kind. Je maakt je hoofd leeg en ontspant. Heel relaxed dus, het boek doet z’n titel dus eer aan!

Je kunt Relaxklets!  vinden bij de betere boekhandels en of het boek hier bestellen.

In deze boekenserie zijn nog meer titels te krijgen, die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Op bol.com vind je er meerdere, klik hier.

UPDATE 14 juli 2017

Het boek Ik Zag Twee Beren Filosoferen van Sabine Wassenberg en Maaike Merckens Bekkers werd mij aangeraden door een vriendin uit Spanje. En toen ik via bol.com de beschrijving las, leek het me ontzettend leuk.
Het boek is geschikt om in het onderwijs te gebruiken, maar ook zeker voor thuis of in de coachpraktijk.

Gericht op kinderen tussen 8 en 18 jaar geeft het tools om het vrije denken en filosoferen aan te moedigen. En kinderen te leren dat het vormen van je eigen mening en gedachten over welk onderwerp dan ook zo belangrijk is. Door naar anderen te luisteren, informatie te verzamelen en vervolgens vast te stellen wat je daarvan vindt.

Hoe voer je nou eigenlijk een filosofisch gesprek, waarbij het doel dus niet is om een antwoord op de vraag te vinden, maar juist verschillende kanten van een vraag of onderwerp te verkennen. En hoe vorm je je eigen mening, waarbij je ook leert te luisteren naar anderen. Er staan 38 verschillende vragen en onderwerpen in waarover gefilosofeerd kan worden, van Wat Is Waarheid, tot Hebben We Een Vrije Wil en Wat Is De Dood?. Kortom, een super boeiend en inspirerend boek om met kinderen mee aan de slag te gaan. En er zelf ook nog van te leren.

Je bestelt het boek hier.

BONUSUPDATE 21 juli 2017

De BonusTip en het einde van deze nieuwsbrief serie met Boekentips van De Bloeiberg.

En een van mijn favorieten omdat het zo’n heerlijk interactief boek is. Ki voor Kinderen van Hans Peter Roel is zo’n boek dat je als ouders leest, om er vervolgens zelf en samen met je kind mee aan de slag te gaan. Leren krachtig in het leven te staan is zo waardevol voor alle kinderen en jongeren. En in dit mooie boek, staan mooie tips en oefeningen waardoor je dat kunt leren.

 

Geschikt voor zowel jonge kinderen, maar juist ook voor pubers. De oefeningen die erin staan zijn in twee varianten uitgewerkt, dus je kiest zelf uit wat bij jouw gezin past. Bij ons gaat hij mee op vakantie!

Ook meenemen of benieuwd naar de inhoud? Klik dan hier.

Dit was hem dan echt, de laatste aanvulling op De Bloeiberg Boeken Top 5. In de komende weken ben ik met vakantie, maar ik ga dit artikel ook als PDF download beschikbaar maken. Nog wel even uitzoeken hoe dat moet haha, maar dat komt goed.

De Bloeiberg is gesloten vanaf 21 juli tot en met 11 augustus. Daarna volgt weer een nieuwe nieuwsbrief serie.

Ik wens je een heerlijke zomer!

Warme groet,
Maartje

Tips voor talentontwikkeling thuis

Talentontwikkeling, het is mijn passie. Omdat ik geloof in ieders kracht en kwaliteit. Niet alleen van volwassenen, maar zeker ook van kinderen. Want hoe klein ze ook zijn, elk kind heeft zijn eigen, unieke talenten. En hoe mooi zou het zijn om met die talentontwikkeling al vroeg aan de slag te gaan. Gewoon thuis, en heel laagdrempelig. Vanuit veiligheid verbinding maken met elkaar en samen kijken naar wat de talenten van je kind zijn. En wellicht ook naar jouw eigen talenten. 

 

Daarom heb ik voor jullie de komende 8 weken een aantal blogs klaar staan, met daarin iedere keer 3 tips en/of vragen die jij als ouder thuis kunt toepassen. Samen met je kind. Samen met je gezin. Aan tafel tijdens het eten, of juist wanneer je een momentje samen hebt, na school. Of voor het slapen gaan, als onderdeel van het avondritueel.

 

Wil je ook mijn tips ontvangen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief via mijn website.

 

Warme groet,

Maartje

De verborgen talenten van kleuters

Hebben jullie het nieuwe programma op NPO 1 al gezien? Maandagavond was de eerste aflevering van Het Geheime Leven van 4-jarigen. Op basis van de promofilmpjes was ik ontzettend nieuwsgierig geworden, want hoe leuk is het concept om een groep kleuters van 4 jaar te volgen door middel van verborgen camera’s. Alsof je als een vlieg op de muur, kunt meekijken in hun belevingswereld.
In een mooie setting en een fijne omgeving hebben de makers een groot klaslokaal gericht op kleuters ingericht en overal hangen verborgen camera’s. De kinderen dragen allemaal microfoons, maar gelukkig hindert dat ze niet met spelen. En achter de schermen zitten ontwikkelingspsycholoog Steven Pont (wat een topper) en pedagoog Minchenu Maduro mee te kijken en zij geven hun visie en commentaar op de situaties die zich voordoen. En dat levert mooie analyses en inzichten op.
Kinderen van 4 zitten nog in de magische fase. Ze hebben een grote fantasie en kijken vol verwondering naar de wereld om ze heen, het leven is soms echt een sprookje voor ze. En de dingen die ze op deze leeftijd leren, nemen ze de rest van hun leven mee. Hoe leuk dus om een kijkje te krijgen in hun wereld op een manier die je als ouder bij je eigen kinderen zelf niet snel zal zien.
Wat ik als talentontwikkelaar en moeder heel erg leuk vond om te zien, was de manier waarop het groepsproces tot stand komt wanneer die kinderen bij elkaar gezet worden. Wie neemt de leiding, wie maken vriendjes en wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer twee kleine dametjes, Danique en Elle, allebei besluiten de koning van de groep te willen worden. Hilarisch om te zien hoe de meisjes omgaan met elkaar en de strijd aangaan om de kroon en de Elsa schoenen. Ondanks de herrie, maken de meeste andere kinderen zich niet druk om wat zich tussen Danique en Elle afspeelt. Kleine Jonas vindt er wel wat van en hij werpt zich gelijk op als vredestichter en probeert de ruzie tussen de meisjes te sussen. Zo grappig om te zien hoe dat werkt, en welke natuurlijke rollen en talenten er naar voren komen.
Tijdens het buitenspelen in een prachtige tuin met boomgaard, wordt er onder begeleiding van een van de leerkrachten (die alleen tijdens spelletjes en opdrachten in beeld komen) een wedstrijdje georganiseerd. In twee groepjes van vier kinderen, wordt er een rijtje gemaakt van de zandbak naar een emmer en de opdracht is, pak het zand uit de zandbak en geef het door opdat de emmer zo vol mogelijk raakt. De winnaar is het team dat de meeste zand in de emmer heeft. Hoe leuk om te zien hoe die kleine kinderen dit aanpakken. Het groepje met de oranje emmer gaat gewoon doen zonder daar verder structuur in aan te brengen. Daardoor krijgen ze zeker veel zand in de emmer, maar verliezen ze ook een hoop onderweg. Het groepje met de blauwe emmer doet het anders. In dat groepje zie je dat Boris echt de leiding neemt en dat de andere kinderen dat helemaal accepteren. Het echt fijn vinden dat iemand als hij de leiding neemt en dit groepje wint dan ook deze opdracht.
Wat er daarna gebeurt is ook zo mooi. Een van de andere meisjes in de groep voelt zich geplaagd door een van de andere kinderen. En in plaat van dat ze naar de juf of meester gaat, loopt ze naar Boris om te zeggen wat er gebeurd is. Boris pakt zijn rol echt helemaal en zegt er wat van tegen het jongetje in kwestie.
En zo kan ik nog wel even doorschrijven. Over de opdracht waarin kinderen elkaar allemaal een cadeautje mogen geven en waarin er uiteindelijk iemand overblijft zonder cadeau. En dat het jongetje ernaast zijn cadeautje weggeeft, omdat zijn vriendje daar blij van wordt. En over de vriendschap die er uiteindelijk ontstaat tussen twee van de meisjes die allebei niet mee mogen spelen met de andere meisjes.
Wat me echt geraakt heeft in het programma is de manier waarop deze kinderen omgaan met de situaties waarin ze terecht komen. En dat ze feilloos doorhebben hoe ze zich daarin staande kunnen houden. Er heel snel vriendschappen gesloten worden, maar ook ruzie wordt gemaakt. Wie de rol van leider op zich neemt, wie de volgers zijn en wie de vredestichter. En hoe elk kind op zijn of haar eigen manier laat zien wat voor talenten ze hebben. Wat het betekend voor het zelfbeeld en zelfvertrouwen om je gezien te weten in een nieuwe groep. Voor het ene kind is dat wat makkelijker dan voor de andere en uiteindelijk vindt iedereen zijn plek.
Heb jij het programma ook gezien? En wat vond je ervan? Ben reuze benieuwd en vindt het leuk jouw reactie te lezen. Ik ga in ieder geval volgende week maandag weer kijken, om 22.05 uur op NPO1!
Warme groet,
Maartje